Đặt Ra Mục Tiêu

Aone JSC - Khi bắt đầu vào học tiếng Anh, để đạt được kết quả mong muốn thì bạn phải đặt ra được những mục tiêu cần phải đạt được khi học.
Goal Statement là one of the most important lessons của mình tại trường tiếng. Những câu hỏi sau đây là nhằm giúp nhiều bạn tự mình kiểm tra xem bản thân mình muốn cái gì và làm được tới đâu?

1. Where to Start: Bạn đang ở trình độ gì? Elementary?
2. What do You Want: Bạn muốn gì? Speak English fluently?
3. How can You Achieve Your Goal: Bạn sẽ làm gì? Take an English course? Self-study?
4. When do You Need? Bạn có bao nhiêu thời gian? I have 6 months before graduation.

Với câu 4, hãy đặt mục tiêu ngắn hạn. Ví dụ tôi đang ở mức Starter, tôi muốn sau 3 tháng tôi lên Elementary rồi 4 tháng sau lên Pre-Intermediate. Còn nếu đặt thời gian là cả đời thì bạn nhầm!

My own Goal Statement:
My English level now is about 6.5 (IELTS). I will need an IELTS score above 7 (IELTS) in December. So, I have more than 4 months to prepare. To achieve the goal, I will choose 4 ebooks and do all the tests. If there is any skill that needs to practice more, I will find a book only for this skill. Personally, it is necessary to get the same scores for all skills. Then, I will take a course in ACET or BC in November if my scores for each skill almost reach 7 (IELTS).

One Sample of Goal Statement:
My English level is quite low, I almost start from zero. However, I have to get 450 (TOEIC) before graduation. I am now a 3rd student so I still have one more year. To score more than 400 (TOEIC), I have to start from the lowest level, Elementary, and I will go to an English center to learn everything once again. I will complete Intermediate in 6 months and then prepare for only the TOEIC test in the next 5 months. One more month left is for reviewing.

Cái này cũng có thể xem là một dạng mục tiêu ngắn hạn vì mình thấy mọi người thường chỉ đưa ra mục tiêu dưới 1 năm, thường là trong khoảng 3 tháng đổ lại. Hoàn tất xong thì đặt tiếp một mục tiêu khác, đừng quá ôm đồm.

"Với những người coi sự giúp đỡ của người khác là hiển nhiên thì chỉ nên giúp một lần"

Aone JSC ( made by hkbbkn)